Monday, November 30, 2009

Talon säännöt

Julkaisen omat "talon sääntöni" (rules of the house, eri asia kuin houserules), koska ajattelin että erilaisten harrastusryhmien (ei vain roolipelaajien ja lautapelaajien, kuten minun tapauksessani) voi olla hyvä sellainen muotoilla ja oma versioni voi toimia mallina muille.

Erityisen tarpeellinen tällainen sääntökokoelma voi olla sellaisille, jotka vasta muodostavat peli- tai muuta ryhmäänsä. On hyvä, että tietyt asiat on selkeästi sanottu etukäteen - sen pitäisi vähentää ongelmia jo ennakolta, auttamalla oikeanlaisen ryhmän jäsenistön valikoitumisen.

Omissa säännöissäni on tietysti yksityiskohtia, jotka koskevat vain minun kämppääni, mutta nekin voivat toimia esimerkkeinä muille asioista, joita voi olla hyvä huomioida.


TALON SÄÄNNÖT

(0) Joka ei näitä sääntöjä hyväksy, pysyköön poissa. Jos joku haluaa näihin jotain lisätä, ehdottakoon lisäystään minulle niin hyvinkin saatan sen listaan lisätä.
Jos itse rikon näitä sääntöjä, moittikaa minua välittömästi ja mieluiten keskeyttäkää minut ennenkuin ehdin niitä rikkoa.
Kaikki ovat kuitenkin ihmisiä, eikä pienistä "rikkeistä" tuomita raskaasti. Sääntöjen tarkoitus on vain ohjata käytöstä toivotulla tavalla.

(1) Asunnossani ei saa käyttäytyä asiattomasti, vaan tarkoitus on _keskittyä peliin_ hyvässä ilmapiirissä. Jos on ärtynyt tai kovin väsynyt jo ennen sessiota, kannattaa sessio jättää väliin ja ilmoittaa asiasta esim. tekstarilla. On kaikkien etu, että paikalla on vain (kohtalaisen) virkeitä ja (jossain määrin) iloisia ihmisiä. Tai ei ainakaan nukkuvia tai korviaan myöten vittuuntuneita hyypiöitä. :-)

(2) Kiellettyä on häiritsevä käytös, kuten esim. liiallisen humalatilan aiheuttama ääliömäinen käytös (alkoholia saa käyttää asiallisesti, kuten minäkin joskus saatan tehdä, mutta alkoholiin on turha vedota puolustukseksi).

(3) Kiellettyä on myös ihmisryhmien solvaaminen tms. lapsellinen käytös. Vammaisuus, ihonväri, koulutus, sukupuoli, uskonto/katsomus, (asiallinen) poliittinen mielipide jne., kuten Suomen perustuslaissa luetellaan, eivät ole perusteita syrjinnälle. Ainoastaan natsipaskoja, yms. epäeettisiä ihmisiä / ryhmiä saa solvata. :-D

(4) Poliittisten tai uskonnollisten mielipiteiden esittäminen (paitsi tietysti osana peliä, tosin semmoiset eivät yleensä peliin kuulu) on myös kiellettyä.

(5) Peliin liittymättömät jutut täytyy jättää ainakin pääasiassa peliajan ulkopuolelle. Varsinaisen pelisession kestoa täytyy vielä miettiä. Yleensä olemme pelanneet aika pitkään, mutta olen harkinnut tämän ajan lyhentämistä, jotta peliin keskittyminen ei kävisi raskaaksi.

(6) Sessioihin osallistuminen ei tietenkään ole pakollista, vaikka onkin toivottavaa, että pelaajat olisivat mukana mahdollisimman usein. Myöskään sessioiden aloitus- ja lopetusajat eivät tietenkään ole velvoittavia. Kukaan ei ole velvollinen selittämään liikkumisiaan muille, vaikka ei sitä tietysti ole kiellettykään.
Pelaamisen saa toki myös lopettaa milloin tahansa, eikä tätäkään päätöstä ole pakko perustella (vaikka minusta olisi kyllä kiva kuulla syyt, jotta voin mahdollisesti korjata virheitäni). Lopettamispäätöksestä olisi toki hyvä ilmoittaa mahdollisimman pian ainakin minulle (ei ole pakko kertoa muille).

(7) Tupakointi pelisession aikana on ei-toivottua ja myös kiellettyä muualla kuin talon pihalla sijaitsevalla tupakkapaikalla. (Tupakointi on siksi ei-toivottua, että olen herkkä tupakan hajullekin. Parvekkeilla tai edes aivan ulko-oven edessä ei saa polttaa, koska savu kulkeutuu niistä paikoista asuntoihin.)

(8) Jos ja kun peliajoista täytyy välillä spostin välityksellä sopia, toivon että kaikki ilmoittavat mahdolliset estymisensä ja paremmin itselleen sopivat peliajat koko peliporukalle (yleensä hoituu helposti vastaamalla spostiini Vastaa Kaikille -toiminnolla). Näin säästyy minulta vaivaa ja kaikilta aikaa. Tämä on varmaan sääntölistan vähiten tärkeä kohta. :-)

(9) Jos ja kun pelaajia on enemmän kuin yksi, siitä seuraa, että muut pitää ottaa huomioon myös oman pelaamisen suhteen, eli älkää omiko pelinjohtajan (GM, minä) huomiota, vaan antakaa muille tilaisuuksia ja rohkaiskaa vaikka tarpeen tullen muita. Kunnioittakaa muita pelaajia ja mieluiten myös pelinjohtajaa, vaikka tämä välillä tumpeloikin ja on muutenkin välillä liian inhimillinen tehtäväänsä nähden. ;-)

(10) Minusta on hyvä, jos pelaajat tarpeen tullen antavat neuvoja toisilleen (esim. jos joku pelaaja ei keksi mitä hahmonsa voisi tehdä). Toivon, että tämä sopii kaikille pelaajille, mutta jos ei sovi, se kannattaa kertoa etukäteen. Toisten ohjeita tai neuvoja ei saa pitää itseään tai hahmoaan rajoittavina, loukkaavina, tms. (ks. kohta 11). Annan CoCissa pelaajien myös pohtia johtolankoja yms. yhdessä aika vapaasti, vaikka hahmot eivät välttämättä olisikaan yhteydessä toisiinsa.

(11) Muiden puheet yms. pitäisi tulkita mahdollisimman myönteisesti, kuten yleensäkin. Yleensä riidat (missä tahansa) johtuvat väärinkäsityksistä, eivät siitä että joku on oikeasti kusipää. Tämä kohta on mielestäni hyvä yleisohje elämään, mutta lisäsin sen tähän, ettei tästä tulisi "10 Käskyä". :-D

(12) Kaikki pelipöydälle asetettu ruoka on yhteistä, paitsi jos se on jonkun mukanaan tuoma ateria. Ok, nyt vaan yritän keksiä listaan pidennystä... :-)


En kirjaa roolipelaamisen perusasioita (kuten "Pelinjohtaja on roolipelin Jumala"), vaan odotan semmoiset tunnetuiksi. Tarpeen mukaan voin kyllä niissä opastaa. Pelattujen pelien varsinaisia sääntöjä pelaajien ei tarvitse tietää. Olen tarinan keronnan tyyliltäni kohtalaiseen realismiin taipuvainen ja ohitan pelien säännöt (jopa omat sääntöviritykseni, a.ka. houserules) milloin tahansa siltä tuntuu. Minulle voi antaa palautetta mistä tahansa melkein milloin vain (mieluiten sessioiden ulkopuolella, esim. spostin kautta), kuten vaikka yllä olevasta listasta, pelinjohtamistyylistäni, pelin sisällöstä, toiveista, yms. Roolipelaajilla on usein erilaisia odotuksia ja käsityksiä pelaamisesta.

No comments:

Post a Comment