Monday, November 30, 2009

Deadliest Warrior TV-sarja

(Kirjoitin tämän sähköpostiin, mutta päätin sitten kopioida tännekin. Tämä selittänee tyylin. Kyseessä ei siis ole oikea arvostelu.)

Huvittavaa, mutta samalla ärsyttävää, on katsoa tätä sarjaa. 1450-luvun ranskalainen ritari vastaan 1700-luvun englantilainen merirosvo - kumpi voittaisi? (Sarjassa tehdään tällaisia vertailuja, yksi vertailu per jakso.) Ihan hauska ajatus, mutta kun ohjelma pitää tehdä puhtaasti viihteellisesti ja samalla esittää tieteellistä, nin valetieteellistä paskaahan siitä tulee. Väite että "merirosvoilla oli yleensä vähintään 4 tai 6 pistoolia" sai mut repeämään - millähän ihmeen perusteella?! Ihanko niillä oli standardoitut vaursteet? :D Sarjan tekijät eivät muutenkaan välitä historiasta mitään, vaan kaikki esitellyt soturit ovat Hollywoodin versioita. Muskettipistoolin kuula ei lävistänyt levyhaarniskaa, miä hieman saa minut epäilemään haarniskan historiallisuutta - taisivat käyttää vähän liian paksua / modernia metallia. Kaikki muukin - erityisesti viittaukset (ilman selityksiä) tietokoneohjelmaan, joka lopulta ratkaisee voittajan - on yhtä huvittavaa ja epäilyttävää. En siis suuresti suositele.

Introssa muuten esitellään monikossa, että ohjelmaa tekemässä on lääkäreitä, tieteilijöitä, yms., mutta siellä on vain yksi lääkäri ja tieteilijänä on "biomechanical engineer", eli ei perinteisen määritelmän mukaan ihan tieteilijä kylläkään, mutta lähellä kylläkin. Tuossa muskettitestissä tosin tyyppi mainitsi jotain ritarin lentämisestä pyllylleen (kun kuula ei läpäissyt haarniskaa), mikä ei kyllä ainakaan iskun voimasta voisi mitenkään tapahtua. Levyhän ihmaisi suurimman osan energiaa ja sen takana on pehmuste. Sitäpaitsi, missään luodissa ei ole nin paljon energiaa, että sen voimasta ihminen kaatuisi (kuten myytin murtajat hienosti demosivat, se vaatisi, että ampujakin lentäisi pyrstölleen). Eli eipä ilmeisesti ole suuresti tällä "tieteilijällä" ballistiikasta kokemusta, minkä takia voi kysyä, miksi ihmeessä ei etsitty oikeaa asiantuntijaa sarjaa tekemään? Ehkä siksi, että idioottimainen machoilu ja viihteellisyys jota sarjan nähtävästi täytyy olla pullollaan, olisi semmoisille vastenmielistä.

Mikähän ihme siinä on, että idiootit TV-sarjojen tuottajat yms. pystyvät pilaamaan hyvätkin ideat? Olisivat vaan tehneet oikeasti historiallista tutkimusta ja kunnollisia testejä, eli kunnon dokkarin, nin sarja olisi erittäin suosittu ainakin erilaisten pelien ja taistelulajien harrastajien keskuudessa. Kellehän sarja on oikein tehty?

No comments:

Post a Comment